Βροχή διαττόντων “Περσείδες”

Βροχή διαττόντων “Περσείδες”

Το 1010Asteroskopeion ενημερώνει το κοινό πως το βράδυ Δευτέρας 12-13 Αυγούστου θα σημειωθεί το μέγιστο του φαινομένου των διάττοντων αστέρων “Περσείδες”.

Για φέτος το φαινόμενο σημειώνεται κοντά στην Πανσέληνο (15/8) γεγονός που το καθιστά δυσκολότερο στην παρατήρηση. Οι διάττοντες αποτελούν απομεινάρια του κομήτη 109/P Swift-Tuttle, μέσα από την πορεία του οποίου διέρχεται η Γή αυτές τις μέρες. Με την είσοδο τους στην ατμόσφαιρα της Γής αναφλέγονται σε ύψος μεταξύ 70 με 100 χλμ. Λόγω της μεγάλης ταχύτητας και της ανάφλεξης ως αποτέλεσμα της τριβής με τον αέρα, δημιουργούν τα γνώριμα “πεφταστέρια”. Η περίοδος παρατήρησης του φαινομένου άρχισε στις 17 Ιουλίου και λήγει στις 26 Αυγούστου.

Ο αναμενόμενος αριθμός διαττόντων ανα ώρα (ZHR: Zenithal Hourly Rate) υπολογίζεται για φέτος να φτάσει στους 100. Το κοινό μπορεί να παρατηρήσει το φαινόμενο από οποιοδήποτε σημείο της Κύπρου, αρκεί να μην υπάρχει υπερβολικός τεχνητός φωτισμός. Για την παρατήρηση του φαινομένου δεν χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός καθ’ότι πρόκειται για φαινόμενο ορατό με γυμνό οφθαλμό.

 

Καλύτερες ώρες παρατήρησης:

Οι καλύτερες ώρες για παρατήρηση του φαινομένου είναι μετά τα μεσάνυκτα της Κυριακής 11 προς Δευτέρα 12/8 και μετά τα μεσάνυκτα της Δευτέρας 12 προς Τρίτη 13/8.

Το ακτινοβόλο σημείο (το σημείο από το οποίο φαίνεται οτι ξεκινούν οι διάττοντες) είναι στον αστερισμό του Περσέα, ο οποίος θα βρίσκεται χαμηλά στα βορειοανατολικά. Για την επιτυχή παρατήρηση δεν είναι απαραίτητο να κοιτάζουμε προς εκείνη την κατεύθυνση εφόσον οι διάττοντες διασχίζουν τον ουρανό διαγράφοντας μεγάλες πορείες που ξεκινούν από βορειοανατολικά και καταλήγουν νοτιοδυτικά.

 

Το κοινό μπορεί να επικοινωνήσει με το 1010 Asteroskopeion για περισσότερες πληροφορίες ή οδηγίες στο τηλέφωνο 22677727 ή ηλεκτρονικά στο info@asteroskopeion.com