Δραστηριότητες για 2ωρη επίσκεψη μαθητών (μέχρι 50 άτομα)

 Εισήγηση-παρουσίαση στο θόλο 3μ του πλανηταρίου με τίτλο: “Η Θέση μας στο Σύμπαν” (διάρκεια: μέχρι 30΄)

Πρόκειται για ένα διαδραστικό ταξίδι στο άπειρο όπου οι επισκέπτες μαθαίνουν για την δημιουργία & την εξέλιξη του Σύμπαντος, αντιλαμβάνονται τα τεράστια μεγέθη του χώρου αλλά και του χρόνου, γνωρίζουν την ιστορία του πλανήτη μας αλλά και την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Απο το Big Bang και την γένεση του Ηλίου, μέχρι την εμφάνιση και εξέλιξη της ζωής και τα σύγχρονα ανθρώπινα επιτεύγματα.

Διαδραστική εμπειρία: Προσομειωτής Πλανητικών τροχιών (διάρκεια: μέχρι 20′)

Χρησιμοποιώντας τον προσομοιωτή μας, οι μαθητές μπορούν να πειραματιστούν με την βαρύτητα και το χωροχρόνο για να θέσουν σε τροχιά τον δικό τους πλανήτη-βόλο σε ενα πρωτότυπο μοντέλο του ηλιακού συστήματος. 

(βίντεο: απόσπασμα απο την χρήση του εξομοιωτή)

Ξενάγηση: Έκθεση φωτογραφίας Διαστημικού Τηλεσκοπίου HUBBLE (διάρκεια: μέχρι 20΄)

Οι μαθητές έχουν την δυνατότητα να θαυμάσουν μερικές απο τις πιο γνωστές φωτογραφίες που μας χάρισε το Hubble σε εξαιρετική ποιότητα εκτύπωσης, με τη συνοδεία ξεναγού, ο οποίος εξηγεί τι ακριβώς απεικονίζουν οι φωτογραφίες και πως λειτουργεί το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Παρουσίαση του Μετεωρίτη Campo Del Cielo και εισήγηση για τους μετεωρίτες και τη ζώνη των μετεωριτών, (διάρκεια: μέχρι 20΄)

Οι μαθητές μπορούν να δούν αλλά και να αγγίξουν ένα ευμεγέθες τεμάχιο του γνωστού μετεωρίτη Campo Del Cielo το οποίο εξασφαλίσαμε και αποτελεί έκθεμα μουσειακού επιπέδου. Ο ξεναγός αναλύει την ιστορία ανακάλυψης του συγκεκριμένου μετεωρίτη, προτρέπει τους επισκέπτες να τον μελετήσουν / αγγίξουν αλλά και παρέχει γενικές γνώσεις για τους μετεωρίτες, κομήτες και αστεροειδείς, με τη βοήθεια των υποστηρικτικών εκθεμάτων (πινακίδες που υπάρχουν γύρω απο τον μετεωρίτη).

Παρουσίαση Ομοιώματος Φωτιζόμενης Σελήνης, διαμέτρου 2μ, και εισήγηση με τίτλο: O Δορυφόρος μας η Σελήνη (διάρκεια: μέχρι 15΄)

Οι μαθητές γνωρίζουν τον φυσικό δορυφόρο της Γής με την βοήθεια ενος φώτο-ρεαλιστικού, τρισδιάστατου ομοιώματος της Σελήνης διαμέτρου 2 μέτρων. Η επιφάνεια του ομοιώματος φέρει υψηλής ευκρίνειας εκτύπωση με την πραγματική επιφάνεια της Σελήνης (εικόνες απο NASA/MRO) και οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν απο κοντά την επιφάνεια της Σελήνης με τον ξεναγό να εξηγεί τα κυριότερα χαρακτηριστικά (κρατήρες-όρη-θάλασσες κ.λπ.), ιστορία σχηματισμού, υπόδειξη θέσεων προσελήνωσης κ.α.

Ηλιακή παρατήρηση στον θόλο του αστεροσκοπείου με ειδικά ασφαλή ηλιακά τηλεσκόπια και ταυτόχρονη εισήγηση για τη δραστηριότητα του Ήλιου, τις μαγνητικές καταιγίδες κλπ (διάρκεια: μέχρι 30΄)

Οι μαθητές μπορούν να παρατηρήσουν τον Ήλιο μέσα απο τα ειδικά, ασφαλή τηλεσκόπια του αστεροσκοπείου και παράλληλα να γνωρίσουν το άστρο μας μέσα απο την παρουσίαση του ξεναγού. Ηλιακές κηλίδες, προεξοχές, ηλιακά νήματα, συνθέτουν ένα φαντασμαγορικό θέαμα μέσα απο τα τηλεσκόπια.

Παρουσίαση-φωτογράφιση με στολή Αστροναύτη (διάρκεια: μέχρι 15΄)

Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να ποζάρουν για φωτογράφιση με ένα ρεαλιστικό ομοίωμα αστροναύτη σε πραγματικό μέγεθος (ύψος 1,90μ) και παράλληλα, με την βοήθεια του ξεναγού, γνωρίζουν τη σημασία και χρήση της στολής των αστροναυτών.

Ξεναγός Αστρονομίας:  Αγάπιος Ηλία, αστρονόμος και αστροφωτογράφος

Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ ανά μαθητή. Άποροι μαθητές δωρεάν.

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, όπως ασφαλώς γνωρίζετε, η μητέρα των επιστημών η αστρονομία είναι μια συναρπαστική επιστήμη αλλά και εξίσου συναρπαστική ψυχαγωγική ενασχόληση, με εκατομμύρια ενθουσιώδεις φίλους ανά τον κόσμο και με μεγάλη εκπαιδευτική αξία. Η εμπειρία παρόμοιων εκδηλώσεων σε σχολεία της Ελλάδας, των ΗΠΑ και άλλων χωρών διαβεβαιώνει ότι αυτός ο ενθουσιασμός καταλαμβάνει και τους μικρούς μαθητές, όταν έρχονται σε επαφή με τη μαγεία του ουρανού. Ελπίζουμε να συμφωνείτε, ότι η πρότασή μας είναι μια ευκαιρία την οποία, τόσο από εκπαιδευτική όσο και από ψυχαγωγική άποψη, οι μαθητές της Κύπρου αξίζει να απολαύσουν.

Επιπλέον, σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων, διοργανώνονται και παρατηρήσεις του νυχτερινού ουρανού, κατόπιν ραντεβού.

Χαρίστε στους μαθητές σας μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία!

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 22 677727 ή στο info@asteroskopeion.com για να προγραμματίσετε την επίσκεψη του σχολείου ή ομίλου / προσκοπείου στο χώρο μας.