Έκλειψη Σελήνης παρασκιάς – 10 Ιανουαρίου 2020

Έκλειψη Σελήνης παρασκιάς – 10 Ιανουαρίου 2020

Το βράδυ της Παρασκευής, 10 Ιανουαρίου 2020, θα σημειωθεί το φαινόμενο της έκλειψης της Σελήνης απο την παρασκιά της Γής. Το φαινόμενο θα είναι πλήρως ορατό απο την Κύπρο δια γυμνού οφθαλμού. Η Σελήνη θα διασχίσει το εξωτερικό μέρος της σκιάς της Γής, με αποτέλεσμα να σκιαστεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της.

Η Σελήνη θα ανατείλει στις 16:34 και το φαινόμενο θα αρχίσει με την είσοδο της Σελήνης στην παρασκιά της Γης στις 19:07. Το μέγιστο του φαινομένου και η στιγμή της μέγιστης σκίασης θα σημειωθεί στις 21:11 με την Σελήνη να βρίσκεται σε ύψος 52 μοιρών στον ανατολικό ουρανό. Το φαινόμενο λήγει στις 23:12.

Έκλειψη Σελήνης παρασκιάς, 16/9/2016. Φωτό: Αγάπιος Ηλία

Οι εκλείψεις της Σελήνης συμβαίνουν όταν η Σελήνη, ενώ εκτελεί την περιφορά της γύρω απο την Γή, διασχίζει την περιοχή που η Γή ρίχνει την σκιά της.

Η σκιά της Γής χωρίζεται στο εξωτερικό, αμυδρότερο μέρος που ονομάζεται παρασκιά και στο εσωτερικό, εντονότερο μέρος που ονομάζεται σκιά.

Ενώ η Σελήνη εκτελεί μια πλήρη περιφορά γύρω απο την Γή κάθε περίπου 29 ημέρες, εντούτις δεν διασχίζει πάντα την περιοχή όπου πέφτει η γήινη σκιά.

Όταν αυτό συμβεί, τότε έχουμε το φαινόμενο της έκλειψης της Σελήνης.

Εικ 2 Η σκιά της Γής χωρίζεται σε δύο μέρη, την σκιά και την παρασκιά. Πηγή: in-the-sky.org

Ακολουθούν τα στάδια του φαινομένου σε τοπική ώρα (UT+2):

16:34: Ανατολή Σελήνης

19:07: Έναρξη. Είσοδος Σελήνης στην παρασκιά της Γής

21:11: Μέγιστο του φαινομένου – μεγαλύτερο ποσοστό σκίασης

23:12: Λήξη. Έξοδος Σελήνης απο την παρασκιά της Γής

Χάρτης ορατότητας και πορεία της Σελήνης διαμέσου της σκιάς της Γής. Πηγή: Nasa Eclipse website