Ένα παράθυρο στο Σύμπαν

Το 1010 Asteroskopeion είναι το πρώτο αστεροσκοπείο που εγκαταστάθηκε και λειτουργεί για το κοινό στην Κύπρο.

Η αποστολή του είναι να φέρει τον κόσμο κοντά στην αρχαιότερη επιστήμη, την Αστρονομία, αλλά και στις επιστήμες της Γης και του περιβάλλοντος. Για τον σκοπό αυτό οργανώνει αστρονομικές παρατηρήσεις με το τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου, διαλέξεις και εκδηλώσεις. Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι επισκέψεις μαθητών και φοιτητών, αφού από αυτούς εξαρτάται το μέλλον κάθε προσπάθειας.

Ο θόλος του αστεροσκοπείου έχει διάμετρο 4m και μοντέρνο σχεδιασμό

Το Αστεροσκοπείο λειτουργεί στην ταράτσα του κτηρίου στο νούμερο 21 της οδού Γράμμου, στην παλιά Λευκωσία. Στεγάζει ένα μεγάλο, υπερσύγχρονο ρομποτικό καταδιοπτρικό τηλεσκόπιο CELESTRON EDGE HD, τύπου Schmidt, διαμέτρου 14 ιντσών (35 cm). Εδώ γίνονται οι ξεναγήσεις στον νυχτερινό ουρανό και οι παρατηρήσεις της Σελήνης, των πλανητών και αντικειμένων από τον βαθύ ουρανό. Στον όροφο ακριβώς κάτω από το Αστεροσκοπείο βρίσκεται το 1010Hall, εκθεσιακός χώρος, πλανητάριο διαμέτρου 3μ και χώρος διαλέξεων.

Το τηλεσκόπιο Celestron C14 EDGE HD σε στήριξη Celestron CGE-PRO του αστεροσκοπείου

Στην ταράτσα λειτουργεί επίσης το 1010SkyLounge. Εδώ ο επισκέπτης θα απολαύσει το ποτό ή το αναψυκτικό του κάτω από τα αστέρια και με θέα τη νυχτερινή Λευκωσία. Στον όροφο ακριβώς κάτω από το Αστεροσκοπείο λειτουργεί εκθεσιακός χώρος και χώρος διαλέξεων. Σε αυτόν τον χώρο ο επισκέπτης μπορεί, κατά περίπτωση, να θαυμάσει μια έκθεση έργων τέχνης ή να παρακολουθήσει μια ενδιαφέρουσα διάλεξη σχετικά με κάποιο θέμα Αστρονομίας ή Αστροφυσικής.

Στο ισόγειο λειτουργεί το κατάστημα του 1010Asteroskopeion, όπου ο επισκέπτης μπορεί να βρει μια ευρεία γκάμα ειδών Αστρονομίας (τηλεσκόπια, αξεσουάρ, βιβλία κ.λπ.), καθώς και άλλα είδη, όπως μικροσκόπια, μετεωρολογικούς σταθμούς, είδη δώρου, αναμνηστικά κ.λπ.

Ο Αγάπιος Ηλία είναι ερασιτέχνης αστρονόμος και αστροφωτογράφος. Στο πλαίσιο της ενασχόλησης του με την αστρονομία, διοργανώνει ή και συμμετέχει σε εκδηλώσεις και εξορμήσεις αστροπαρατήρησης, εκπαιδευτικά σεμινάρια αστρονομίας και αστροφωτογραφίας, καθώς επίσης και σε σχολικές παρουσιάσεις ή εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο. Διαθέτει γνώσεις και πρακτική εμπειρία στον χειρισμό πάσης φύσεως τηλεσκοπίων και αστρονομικού εξοπλισμού, τα οποία με χαρά αλλά και διάθεση μεταδίδει με κάθε τρόπο. Τρέφει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αστροφωτογράφιση και την παρατήρηση αστρονομικών φαινομένων, όπως εκλείψεις ή διαβάσεις, και αυτή την εποχή ασχολείται κυρίως με την παρατήρηση και φωτογράφιση των πλανητών. Φωτογραφίες του δημοσιεύονται συχνά σε τοπικές αλλά και διεθνείς εκδόσεις ή ηλεκτρονικά μέσα. Ο Αγάπιος θα είναι ο ξεναγός σας σε αυτό το φανταστικό ταξίδι στο Σύμπαν